Författararkiv: admin

R5 Raggdynan digitaliserad

DSC_0603

Nu är även R5:an på Raggdynan/Kalix uppdaterad så att den går i dual mode, dvs. både som analog och digital repeater (DMR). Analogt är den kopplad till Kalixlinjens övriga repeatrar precis som förut. Digitalt är den fast kopplad till Brandmeister TG8 och 2402 (TS2). Val av digital resp. analog mode sker helt automatiskt. Om du lyssnar på R5an analogt måste du aktivera subtone squelch så att din radio inte öppnar på DMR signalen. Radio är samma som förut dvs en Motorola MTR2000. Det var SM2OUY Börje och SM2Z Anders samt undertecknad som gjorde en utflykt i det fina vädret, synd vi inte hade Kaffetermosen med oss. .
Micke/sm2oan

RU-5 i Kalix uppdaterad och digitaliserad

IMG_20180611_174746RU5:an på Vattentornet i Kalix är nu uppdaterad så att den också går i dual mode dvs. både som analog och digital repeater (DMR). Analogt är den kopplad till Kalixlinjens övriga repeatrar precis som förrut. Digitalt är den fast kopplad till Brandmeister TG8 och TG2402 (TS2). Val av digital resp. analog mode sker helt automatiskt. Om du lyssnar på repeatern analogt måste du aktivera subtone squelch så att din radio inte öppnar på DMR signalen. Samtidigt byttes antenn till en ny ”blindkäpp” CMA45/c med 3 dBd gain som SM2SRV skänkt. Nya radiostationer installerades också, nu används 2 st Motorola CM140 uteffekten är också höjd till 20W så den borde gå riktigt bra i centrala Kalix. Så nu är det bara att aktivera.  /micke/sm2oan

R3 Seskarö digitaliserad

DSC_0603

R3:an på Seskarö är nu uppdaterad så att den går i dual mode, dvs. både som analog och digital repeater (DMR). Analogt är den kopplad till Kalixlinjens övriga repeatrar precis som förrut. Digitalt är den fast kopplad till Brandmeister TG8, 240 och 2402 (TS2). Val av digital resp. analog mode sker helt automatiskt. Om du lyssnar på R3an analogt måste du aktivera subtone squelch så att din radio inte öppnar på DMR signalen. Radio är samma som förrut dvs en Motorola MTR2000. En likadan lösning är på väg upp i Överkalix.

73 de Micke

Echolink noden SK2AZ/R flyttad till Kalix

EcholinkFör att komma runt problemet med dålig bandbredd till Älvsbyn och underlätta underhållet så har vi satt igång en ny Echolink node här i Kalix. Noden är direkt ansluten till Kalix-linjens centralutrustning och är därför inte knuten till nån speciell repeater,  Internetanslutning sker via AMPRnet (100MBit/s). Man kan komma ut på echolink från alla repeatrar och den som ropar in från nätet hörs på alla repeatrar. I dagsläget används denna koppling mest av dem som vill lyssna på och logga in på Bulletinen på Söndagskvällarna. Ett flertal inloggare från söder och även några utlandssvenskar brukar förekomma. Vi har åtminstone tillsvidare behållit signalen SK2AZ/R för att inte förvirra dessa bulletinlyssnare. Hårdvaran består av en Raspberry Pi 3 och ett USB ljudkort. Jag gjorde en liten anpassning för att ansluta SQ och PTT till Pien , ljudet ansluts via USB ljudkortet som Urban SM5OXV skänkt. Peter SA2BLV har fixat till mjukvaran. Hoppas det skall funka nu utan hack och störningar.

73 de Micke

DSC_0592b

Besök på SL2ZZU – FRO Luleå

DSC_0521

Undertecknad besökte igår SL2ZZU – FRO Luleå. De hade ett trevligt litet invigningsmöte av den nya lokalen. En ganska passande lokal i mitt tycke, som de delar med Hemvärnet. Lite lik vår,ett större samlingsrum, pentry och ett mindre rum för radion. De dök upp ett 15 tal besökare, vi bjöds på fika och Peter/CEW visade bilder från gamla tiders FRO lokaler och antenner. Många långhåriga hams med utsvängda byxor på dom bilderna. Jag åkte vid 7 då tog Kid över och visade bilder från sin USA resa. Bifogar lite bilder från kvällen. /micke

SK2HG Årsmötet 2018 avklarat

Ett 15-tal medlemmar hade trotsat snövädret och sökt sig till Rolfsbacken för att delta i Årsmötet. Den formella delen av mötet avklarades snabbt då valberedning och övriga funktionärer förbett sig väl. Efter själva årsmötet intogs den traditionsenliga semlan och det snackades mycket radio.

Vi tackar alla som ställde upp. Styrelsen genom sm2oan/micke

Lite bilder som togs av SM2YIP/Yngve under den akademiska kvarten så alla finns inte med.

Dags för SK2HG Årsmöte Tisdagen den 13/2

semla

Traditionsenligt hålls Årsmötet på Fettisdagen den 13/2 kl 18.00 i klubblokalen på Rolfsbacken. Klubben bjuder i vanlig ordning på Semlor. Har du inte betalat in medlemsavgiften (150 kr) så gör gärna det till PG 43 23 30-9.

Välkommna
/styrelsen

Strömavbrottet på Raggdynan avhjälpt

aprs-dmrAllt är i drift nu igen. Laila och jag tog en promenad upp med snöskor längs skoterspåret i det fina vintervädret. Nu är Brandmeister uppdaterad så det funkar med positionering från Kinesapparater oxo. Körde med MD-2017.

/micke