Författararkiv: admin

Dags för SK2HG Årsmöte Tisdagen den 13/2

semla

Traditionsenligt hålls Årsmötet på Fettisdagen den 13/2 kl 18.00 i klubblokalen på Rolfsbacken. Klubben bjuder i vanlig ordning på Semlor. Har du inte betalat in medlemsavgiften (150 kr) så gör gärna det till PG 43 23 30-9.

Välkommna
/styrelsen

Strömavbrott igen på Raggdynan

Töre Energi hade ett planerat avbrott i natt för att fixa felet som uppstod förra veckan. När strömmen kom tillbaka så löste säkringen ut igen. Det måste vara det switchade 20A Mascot agget som jag satt till DMR repeatern som får 6A, A-karaktäristik säkringen att lösa ut. Som tur var så flyttade jag 2m repeatern till ett annat uttag, så nu är det bara DMR, D-Star, APRS och AIS som ligger nere. Det får nog vara så tills det blir bättre skidföre eller vi får tillgång till en skoter. Vill man köra DMR så kan ju DMR repeatern i Kalix på 434.9875 användas så länge.

/micke

Hotspot eller hemma repeater för DMR/D-Star etc..

En Hotspot fungerar nästan som en repeater, dvs den är en gateway mot internet. Hotspoten har väldig låg uteffekt ca 10 mW och går endast i simplex. Men som ensam användare märker man egentligen ingen skillnad mot att köra via repeater. Den behöver bara tillgång till Internet via kabel eller Wifi för att fungera. Man får mer flexibilitet med en hotspot eftersom man helt själv kan välja vilka Talgrupper man vill lyssna på. Den går på valfri 70cm frekvens så man kan använda samma MD-380 som man använder när man kör repeater. Jag köpte en ZumSPot Radio (USD 90), det lilla vita kretskortet som monteras på en Raspberry Pi3. Det hela blir lika stort som ett cigarettpaket. Det är väldigt enkelt att komma igång om man hämtar hem Pi-star imagen till SD-kortet.

73 de Micke

Strömavbrottet på Raggdynan avhjälpt

DSC_0271Tog en skidtur upp mitt på dagen i dag för att avhjälpa felet, Känns ungefär som klättringen i Tour de ski, men sen måste man ner också. Tur det var ca 10 cm nysnö på skaren så det inte gick så fort. Det var bara en säkring i vår central som löst ut då strömmen kom tillbaka efter avbrottet. Vi borde nog fundera på nån UPS lösning för att förhindra behovet av  såna här utryckningar /micke

Säsongsavslutning med Luciafika tisdag 12/12

lussekattSäsongsavslutning med Luciafika tisdag 12/12

Klubben bjuder

Välkomna

/Styrelsen

Uppdaterad:

Dåligt väder gjorde att vi var 5 st som fick dela på allt fika.
/Micke

SK2DR DMR igång på Sinksundsberget

sk2dr-dmr

Bert och Calle har varit upp med den nya repeatern på Sinksundsberget. Den är på samma frekvens som D-star repeatern var på dvs 434.900 MHz (-2 MHz skift) Repeatern går i dual mode DMR och D-Star.  D-star funkar precis som tidigare men dom delar ju på frekvensensen så används DMR så funkar inte D-Star och tvärtom. Repeatern är ansluten till Brandmeister och DSC-010F via AMPRnet.  Talgrupp 8 är direkt kopplad till repeatrarna i Kalix och Kiruna. Dashboard för SK2DR finns på sk2dr.amprnet.se. Repeatersidan är uppdaterad med lite mer info.

Månadsmöte November

Månadsmötet ägnades till stor del av att prata DMR, Jag hade med och kopplade upp DMR repeatern (SK2DR) som skall installeras på Sinksundsberget Luleå. Vi tittade på hur Brandmeister funkar med statiska och dynamiska talgrupper. Vi tittade på Pi-Star dashboarden för repeatern samt hur man lägger upp programmeringen av TYT- radiona. I övrigt blev det vanligt radiosnack, QSL-utdelning samt gott fika.

Vi kommer att avsluta året med Lucia träff den 12 december då det vankas Saffransbulla och pepparkakor.

Nu är DMR-Repeatern i luften

DMR-repeatern är nu igång på Raggdynan. D-star funkar precis som förrut. Men om DMR är i gång så funkar inte D-star just då och tvärt om. Dashboard för repeatern här-> Dashboard för Brandmeister finns här-> där man kan se vilka talgrupper som är kopplade till DMR-repeatern. Kör hårt nu, det är mycket trafik. På repeatersidan här -> finns lite mer info samt bilder från bygget. På nästa månadsmöte skall jag försöka informera mer om hur DMR-repeatern fungerar.   /micke

RGD-DMR-1

Repeatrar säkrade för DMR i Luleå och Kalix