Kategoriarkiv: D-star

D-Star Repeatern nu i drift på 434.750 MHz ( -2.0 MHz)

IMG_3790

Nu är D-star repeatern installerad och i drift på Raggdynan. Samtidigt passade jag på att sätta upp ett nytt stativ för att få bättre ordning. Tyvärr hann jag inte fixa till alla kablar så att det blev riktigt snyggt, men det är i alla fall mycket bättre än förut.  Repeatern är normalt länkad till DCS010B vilket är den Nationella anropskanalen, men man kan ju själv välja vilken reflektor man vill koppla upp mot, eller köra ”unlinked” som en vanlig lokalrepeater.

OBS ! D-star demo på Månadsmötet 24/6

/micke

D-star Repeatern klar

Nu funkar D-star Repeatern, Det var en del krux med att få inställningarna rätt och sen måste det varit en bug i den version vi försökte köra först, men nu funkar det. Det är lite imponerande att kunna prata med Göteborg och Gällivare samtidigt. Med en knapptryckning väljer man tex om man vill köra lokalt, över SM2 eller hela Sverige. Det går säkert att välja San Fransisco lika enkelt men det har jag inte testat. Jag skall försöka få upp den på Raggdynan i början på veckan. Ratta in SK2HG B på 434.750 MHz på era D-star radio.

/micke

D-Star Repeater i Kalix ?

Jag  har beställt ett DVRPTR-v1 kort som tillsammans med ett Raspberry Pi kort skall kunna kopplas till 70 cm Repeatern vi har på Raggdynan för att konvertera denna till en D-Star Repeater. Anders SM2Z har experimenterat med dessa kort och fått igång en fungerande sk. Hotspot. En Hotspot är en simplex version av en repeater, men det visar ändå att det fungerar utan att köpa färdiga repeatrar vilka kostar skjortan. Det roliga med D-star är ju att man förrutom vanlig repeatertrafik kan koppla upp sig mot hela världen med bibehållen ljudkvalitet (inget echolink här inte). Räckvidden är ju bra på den analoga 70-repeatern och den blir inte sämre digital. Ni som är intresserade kommer att kunna köra den från Luleå, Boden området och kanske tom Piteå, prova på 434.750 MHz (-2.0 skift) så får ni se. Så håll ögonen efter D-star apparater på DX-Radio, Jag köpte själv en ICOM ID-E31 för 1500:- så de behöver inte vara så dyra. På www.tekniksnack.se kan man läsa mer om hur det funkar. / micke