Arbete på Siknäsfortet SF2SF

Idag har  undertecknad, SM2CEW Peter, SM2GCQ Bert och SM2CLY Erik tillbringat dagen på Siknäsfortet, Siknäsbatteriet som bestod av ett antal fasta anläggningar  med 15,2 cm kanoner nedsprängda i tre berg på Siknäshalvön var en av Kalix-linjens viktigaste försvarsanläggningar som skulle skydda Töre hamn och E4 mot framryckning västerut. Endast en anläggning  finns bevarad som besöksfort ( mer info => ). Vi reparerade Hängmattan, dvs den Militara Bredbandsantenn 264 som var standard på anläggningar av denna typ. Antennen är inte tillverkad av vanlig FK direkt utan det är grova vajrar och en balun stor som en postlåda så det behövdes spel för att ta ned den så att ny matarkabel kunde anslutas. Vi passade oxo på att montera en kiwi-SDR mottagare som nu  sitter ansluten till antennen. Det är ett bra radioläge ca 60-70m öh och inga grannar. Den går att lyssna på kiwisdr.sk2hg.se:8073. Fortet har en signal SF2SF och tanken är att vi skall aktivera den nästa år under forthelgen. Vi blev väl omhändertagna bjudna på Wienerbröd och kaffe av Peter och Marianne  nere i berget. Bert stod för lunchen med rökt abborre med potatis på klådda, fantastiskt gott. Peter/CEW levererade en fungerande GEC mottagare (m/1950). Det finns mer och göra där så det blir nog fler utflykter. Bifogar lite bilder.

sm2oan/micke

dfdfd