SK2HG Årsmöte 2019 genomfört

klubba_1Ett tjugotal medlemmar slöt upp på Årsmötet som genomfördes i Tisdags i klubblokalen på Rolfsbacken i Kalix. Årmötesförhandlingarna genomfördes snabbt med Ordförande SM2YIP Yngve vid klubban.  Yngve hade dock till valberedningen anmält att han ville kliva av efter 12 år som klubbens ordförande. Det blev därför några förändringar i styrelsen  då den anrika ordförandeklubban (till vänster) överlämnades till undertecknad SM2OAN Micke. SM2Z Anders ersätter SA2APO Håkan som sekreterare och SM2S Kari övertar undertecknads plats som ledamot., i övrigt är styrelsen oförändrad. Vi vill passa på att tacka Yngve för de gångna 12 år på ordförande posten som han skött med bravur. SM2CEW Peter passade på att överlämna en present till Yngve (En bok om Boden Radio) som några av medlemmarna samlat till. Efter den formella delen av mötet intogs Kaffe med Semla och det pratades mycket radio.

Vi från den nya styrelsen får tacka alla som slöt upp på mötet.

gm Micke/SM2OAN

Fotograf: SM2YIP/Ynvge

Aktivitet från ny IOTA EU-192 Kataja/Inakari

Ett gäng med Martti OH2BH i spetsen har i dagarna aktiverat den nya IOTA EU-192. Ön Kataja/Inakari ligger på gränsen mellan Sverige och Finland ca 10 km söder om Haparanda. Man har när detta skrivs kört mer än 8000 QSOn från den lilla stugan. Här finns lite bilder och videor 73 de /micke

Ny UPS på Raggdynan

upsPrecis innan snön kom var jag och Anders/SM2Z upp på Raggdynan och monterade en ny UPS. Den skall klara kortare strömavbrott (ca 20 min) och förhoppningsvis skona utrustningen lite. Det går även att koppla på större batterier om man vill klara längre strömavbrott. Micke/sm2oan

Ny DMR repeater QRV i Piteå

IMG_20181005_094429bJag har hjälpt Piteborna med de sista justeringarna för att få igång en DMR-repeater. SM2JQV Bosse har hämtat repeatern och den är nu driftsatt på Vallsberget. Repeatern är baserade på 2 st Motorola GM350 och MMDVM från Repeaterbuilder, samt Raspberry Pi med Pi-Star. Frekvens kommer att bli 434.850 MHz – 2 MHz skift. Filtren var av den typ som kräver modifieringar för att gå på våra frekvenser och med 2 MHz duplexavstånd. Det är ganska enkelt men lite mekarbete att borra bort nitar, nita om osv. Man parallellkoppar en 4.7 pF Silver Mica kondensator med befintlig trimkondensator i de två burkarna som har passbandet på den lägre frekvensen.

73 de micke/sm2oan

Äntligen en mobil DMR duobandare med delat montage

cd800d-1
Äntligen en mobil duobands DMR med delat montage så att den går att montera i en vanlig personbil. Det är en CS800D från Connect systems i USA. Det tog 5 minuter att montera, den 8-poliga modularkabeln mellan radio och panel hade jag redan på plats från gamla Kenwooden.

Jag tog hem 10 st ,

73 de micke

Logperiodaren på plats

lannaboEfter en hel del slit så är Lannabo antennen på plats nu i toppen på 18m masten. Gamla antenner skulle ned först, rotorställningen med topprör monterades sedan. Tyvärr var bilen med korg lite för kort så jag fick klättra och göra jobbet stående i masten. Mycket hjälp dock att inte behöva klättra upp flera gånger. Eftersom det blåste kraftigt och vi var tvungna att lämna tillbaka korgbilen i Luleå för 16 så bestämde vi oss för att ta en höglyftare för att få upp antennen. Han kunde komma 18.30. Då började det precis regna dessutom, men det gick bra ändå, lite hala muttrar och brickor bara. Nu återstår att koppla in rotorn och få fram koax till shacket. Kul att så många ställde upp. Från bilderna identifierade jag SM2PYN/Bosse, SM2OUY/Börje, SM2EJE/Sigvard, SM2GCQ/Bert, SM2S/Kari. Yngve SM2YIP stod för förplägnad och skötte kameran.

micke/sm2oan

Yngves/SM2YIP:s bilder nedan