Pensionerad mast

k7-mast-2k7-mast-3Min första mast är nu pensionerad, den har stått oanvänd på Korpralsvägen i 30 år så vitfärgen börjar flagna lite.  Masten är 20m och nu delad i tre bitar på ett sånt sätt så att man utan att vara licenssvetsare kan sätta ihop den igen.  Nu finns chansen om nån vill överta den innan jag kör den till Seskarö. 

73 de micke/sm2oan

Nya grejer på väg

318-9-rauLogperiod-3

Nu är Lannabo logperiodaren samt den nya Alfaspid rotorn på väg. Nu skall vi bara svetsa en slags ställning som vi kan hänga upp på mastsidan där rotor och lagring sitter.

/micke

RU5 uppdaterad

Efter strömavbrottet idag så gick en router på Vattentornet inte igång, så i samma veva som vi bytte den så uppdaterade jag RU5. RU5:an har nu samma status som R2-Luleå, R3-Seskarö, och RF95-Kalix. Dvs dessa kräver subtone 107.2 Hz och sänder subtone 107.2 Hz. Man SKALL INTE använda nån 1750 Hz ton alls, man trycker till 1 sek på PTTn så går alla repeatrar upp automatiskt. Planen är att uppdatera R5-Kalix också den närmaste tiden.
Jag har gjort i ordning repeatrar till R0-Piteå och R1-Boden också. R0:an har piteåkillarna satt upp, den är i drift och väntar bara på att kopplas ihop med de andra. I Boden har man påbörjat installation.

73 de micke

Antenn till salu

KT34XAKlubben har köpt en ny 5 bands antenn så vi har nu vår kortvågsbeam till salu.  KLM KT34XA är en klassisk populär 6 element 3 bands antenn (10/15/20m) med 10m bom. KT34an är linear loaded vilket ger betydligt mindre förluster än vanliga traps med spolar. Antennen har nya isolatorer till kapacitanserna av den typen som inte spricker av solen.  Antennen har senast suttit uppe i 4 elements version så elementen är justerade enligt 4 el version men kan justeras för 6 el version. Antennen skickas inte utan måste hämtas i Kalix. Ev kan vi väl lägga den på nått biltak så den kommer neråt Umeå hållet.
Priside’ 4900 kr.

Styrelsen genom sm2oan/micke

Uppdateringar på Sinksundsberget

I kväll har vi gjort en del uppdatering på Sinksundsberget.  Ny D-star repeater SK2DR-B installerad, finns på 434.900 MHz (-2 MHz Skift), denna är uppkopplad default till DCS010 F modulen dvs Norrlandsmodulen. En APRS gateway är också installerad (144.800 MHz) skall bli kul att se dess täckning mot Boden och Piteå, R2:an uppdaterades med ny mjukvara så nu tror jag pipet kommer att komma mer distinkt, Uteffekten ökades också till 40W vilket ger ca 30W ut på antennen, Ingen som helst påverkan kunde uppmätas. Däremot har vi inte gjort nått mot störningen som ibland kommer, det fanns ingen störning idag, så det är svårt att hitta orsaken till den. Alla grejer är anslutna till omvärlden via AMPRnet. Försök nu att utnyttja grejerna, dom är inte installerade för att stå där och gå på tomgång. Förutom undertecknad deltog SM2GCQ Bert, SM2CLY Erik, SM2NBD Per.

73 de Micke/SM2OAN

DSC_1116b

Överst D-star repeatern, nedanför den duplexfiltret, sedan 2m repeatern och VoIP utrustningen.

DSC_1114

Hela skåpet, ganska snyggt…

 

Luleå D-star Repeater nu i luften

lla-d-starD-star repeatern SK2DR-B som jag gjort i ordning för att placeras på Sinksundsberget är nu i luften lokalt här i Kalix. Första QSOet blev med SM2RHL som körde över den nya D-star repeatern i Skellefteå, andra QSOet  med SM3GDT utanför Järvsö, Alla repeatarna är kopplade till Reflektorn DCS-010F. Repeatern finns på Kanal RU-12 = 434.900 MHz (-2 MHz skift). Om ni är intresserad av att testa digital kommunikation så håll ögon på Dx-Radio etc efter D-star radio. ICOM ID-31 tex brukar vara billiga då dom dyker upp, På www.tekniksnack.se finns mycket att läsa om d-star.

/micke

 

Nya filter installerade på R2an

DSCN1838Bert (SM2GCQ), Calle (SM2K) och Erik (SM2CLY) har gjort en insats på skoter idag till R2an på Sinksundsberget för att installera ett duplexfilter. SM2LKP Lennart fixade ett Wacom duplexfilter  som jag haft till Kalix för att trimma upp. Nu går repeatern på en antenn, den som sitter högst upp i masten, istället för separata antenner för RX och TX. Uteffekten är fortfarande reducerad till 20W men repeatern bör ändå gå bättre både i RX och TX.  Vi får också hoppas att vi genom denna insats blivit av med störningen som drabbat repeatern den senaste tiden. När det blir bilväg upp skall vi installera D-star repeatern och APRS utrustningen. Vi skall då passa på att mäta upp R2an och öka utteffekten till 40W.

/micke

Foto: SM2K Calle

Täckningskarta simulerad i Radio Mobile, klicka på kartan för att se en större version.

R2_sinksundet_70m

SK2HG Årsmöte 2016 genomfört

Endast ett tiotal medlemmar dök upp på årsmötet denna gång, Tyvärr uteblev många av dom med lite längre resväg, kanske p.g.a. vädret. Det blev desto fler semlor att dela på för oss som var där. Årsmötesförhandlingarna genomfördes snabbt och effektivt, valberedningen hade gjort ett gott arbete som resulterade i omval på alla poster. Det konstaterades att många inte betalt in medlemsavgiften, varför jag här påminner er som inte gjort det att betala in 150 kr på PG 43 23 30-9. Bifogar även  lite bilder från mötet.

de Micke/sm2oan