R3 Seskarö digitaliserad

DSC_0603

R3:an på Seskarö är nu uppdaterad så att den går i dual mode, dvs. både som analog och digital repeater (DMR). Analogt är den kopplad till Kalixlinjens övriga repeatrar precis som förrut. Digitalt är den fast kopplad till Brandmeister TG8, 240 och 2402 (TS2). Val av digital resp. analog mode sker helt automatiskt. Om du lyssnar på R3an analogt måste du aktivera subtone squelch så att din radio inte öppnar på DMR signalen. Radio är samma som förrut dvs en Motorola MTR2000. En likadan lösning är på väg upp i Överkalix.

Echolink noden SK2AZ/R flyttad till Kalix

EcholinkFör att komma runt problemet med dålig bandbredd till Älvsbyn och underlätta underhållet så har vi satt igång en ny Echolink node här i Kalix. Noden är direkt ansluten till Kalix-linjens centralutrustning och är därför inte knuten till nån speciell repeater,  Internetanslutning sker via AMPRnet (100MBit/s). Man kan komma ut på echolink från alla repeatrar och den som ropar in från nätet hörs på alla repeatrar. I dagsläget används denna koppling mest av dem som vill lyssna på och logga in på Bulletinen på Söndagskvällarna. Ett flertal inloggare från söder och även några utlandssvenskar brukar förekomma. Vi har åtminstone tillsvidare behållit signalen SK2AZ/R för att inte förvirra dessa bulletinlyssnare. Hårdvaran består av en Raspberry Pi 3 och ett USB ljudkort. Jag gjorde en liten anpassning för att ansluta SQ och PTT till Pien , ljudet ansluts via USB ljudkortet som Urban SM5OXV skänkt. Peter SA2BLV har fixat till mjukvaran. Hoppas det skall funka nu utan hack och störningar.

DSC_0592b

Besök på SL2ZZU – FRO Luleå

DSC_0521

Undertecknad besökte igår SL2ZZU – FRO Luleå. De hade ett trevligt litet invigningsmöte av den nya lokalen. En ganska passande lokal i mitt tycke, som de delar med Hemvärnet. Lite lik vår,ett större samlingsrum, pentry och ett mindre rum för radion. De dök upp ett 15 tal besökare, vi bjöds på fika och Peter/CEW visade bilder från gamla tiders FRO lokaler och antenner. Många långhåriga hams med utsvängda byxor på dom bilderna. Jag åkte vid 7 då tog Kid över och visade bilder från sin USA resa. Bifogar lite bilder från kvällen. /micke

SK2HG Årsmötet 2018 avklarat

Ett 15-tal medlemmar hade trotsat snövädret och sökt sig till Rolfsbacken för att delta i Årsmötet. Den formella delen av mötet avklarades snabbt då valberedning och övriga funktionärer förbett sig väl. Efter själva årsmötet intogs den traditionsenliga semlan och det snackades mycket radio.

Vi tackar alla som ställde upp. Styrelsen genom sm2oan/micke

Lite bilder som togs av SM2YIP/Yngve under den akademiska kvarten så alla finns inte med.

Dags för SK2HG Årsmöte Tisdagen den 13/2

semla

Traditionsenligt hålls Årsmötet på Fettisdagen den 13/2 kl 18.00 i klubblokalen på Rolfsbacken. Klubben bjuder i vanlig ordning på Semlor. Har du inte betalat in medlemsavgiften (150 kr) så gör gärna det till PG 43 23 30-9.

Välkommna
/styrelsen

Strömavbrottet på Raggdynan avhjälpt

aprs-dmrAllt är i drift nu igen. Laila och jag tog en promenad upp med snöskor längs skoterspåret i det fina vintervädret. Nu är Brandmeister uppdaterad så det funkar med positionering från Kinesapparater oxo. Körde med MD-2017.

/micke

Strömavbrott igen på Raggdynan

Töre Energi hade ett planerat avbrott i natt för att fixa felet som uppstod förra veckan. När strömmen kom tillbaka så löste säkringen ut igen. Det måste vara det switchade 20A Mascot agget som jag satt till DMR repeatern som får 6A, A-karaktäristik säkringen att lösa ut. Som tur var så flyttade jag 2m repeatern till ett annat uttag, så nu är det bara DMR, D-Star, APRS och AIS som ligger nere. Det får nog vara så tills det blir bättre skidföre eller vi får tillgång till en skoter. Vill man köra DMR så kan ju DMR repeatern i Kalix på 434.9875 användas så länge.

/micke

Hotspot eller hemma repeater för DMR/D-Star etc..

En Hotspot fungerar nästan som en repeater, dvs den är en gateway mot internet. Hotspoten har väldig låg uteffekt ca 10 mW och går endast i simplex. Men som ensam användare märker man egentligen ingen skillnad mot att köra via repeater. Den behöver bara tillgång till Internet via kabel eller Wifi för att fungera. Man får mer flexibilitet med en hotspot eftersom man helt själv kan välja vilka Talgrupper man vill lyssna på. Den går på valfri 70cm frekvens så man kan använda samma MD-380 som man använder när man kör repeater. Jag köpte en ZumSPot Radio (USD 90), det lilla vita kretskortet som monteras på en Raspberry Pi3. Det hela blir lika stort som ett cigarettpaket. Det är väldigt enkelt att komma igång om man hämtar hem Pi-star imagen till SD-kortet.

Strömavbrottet på Raggdynan avhjälpt

DSC_0271Tog en skidtur upp mitt på dagen i dag för att avhjälpa felet, Känns ungefär som klättringen i Tour de ski, men sen måste man ner också. Tur det var ca 10 cm nysnö på skaren så det inte gick så fort. Det var bara en säkring i vår central som löst ut då strömmen kom tillbaka efter avbrottet. Vi borde nog fundera på nån UPS lösning för att förhindra behovet av  såna här utryckningar /micke