R5an funkar igen

IMG_3561

Nu funkar R5an på Raggdynan igen. Jag och Laila var upp igår och skiftade antenn med APRSen. Det är tydligen nått fel på den tvåstackade antennen eller kablaget som normalt används till R5an. SWR är så hög så att sändaren slår av. Vi behöver vara några stycken som åker upp söker felet, alternativt byter antenn. För övrigt var det otroligt mycket snö där, sjönk igenom halvmeter djup snö.

Aprilmötet

yip170425_Aprilmötet på SK2HG råkade infalla på Yngves (SM2YIP) födelsedag. Han uppvaktades med blomsterkvast, choklad och Hurra rop. (Vi skonade honom från sång) . Tårta inmundigades så klart också.

Grattis Yngve!!!!

SK2HG representerade på Distrikt-2 mötet

Vi var ett gäng som åkte ned på distrikt-2 mötet i Skellefteå föregående helg. Totalt var vi ett 25-tal radioamatörer från Överkalix i Norr till Umeå i söder. SKRA bjöd på Kaffe med macka vid ankomsten, Tack. Vi klarade av den formella delen av mötet före lunch. Efter lunch berättade Rune SM2EKA om WSPR. Mötet avslutades med att Stig SM2EHE berättade om sitt Zegway projekt, han visade också upp den 3:dje Zegwayen han byggt själv. Lite bilder tagna av Yngve bifogas.

Åsktracker (Blitzortung)

BO-RXFör två år sen hittade jag siten Blitzortung som är en community för att att registrera och lokalisera blixtar. Det finns tusentals intresserade runt om i världen men Jag tyckte det var dåligt med trackers på svenska sidan av Bottenviken så Jag beställde en mottagare. Det var då >1500 före mig i kön, men i går kom den. Den levereras i halvfabrikat, men det tog bara 15 minuter att färdigställa och koppla upp den på nätet. Lite pyssligare blir det att fixa  till de antenner som behövs, men det skall väl hinnas med innan sommaren. Systemet bygger på TOA  (Time of Arrival). Alla trackers är synkade med GPS-klocka, mätresultatet skickas upp till en server som sammanställer all data och presenterar det live med någon sekunds fördröjning. Titta gärna här på Blitzortung sidan, där finns livekartor och beskrivningar av projektet. Micke sj2w köpte en också så det kommer upp en i Burträsk också.

Micke/sm2oan

42″ monterad på SK2HG

DSC_0407

Eftersom hockeyintresset visat sig vara lika stort som radiointresset hos de flesta av medlemmarna så har vi idag satt upp en 42″ bildskärm på väggen så vi kan hålla ett öga på SHL samtidigt som vi surrar radio, Den funkar givetvis för allehanda andra presentationer också. Vi tackar Bert/SM2GCQ som lagat upp och skänkt den till klubben.

Välkommen till Distrikt-2 möte i Skellefteå

ssaNiklas skriver: Härmed inbjuds medlemmar i distrikt 2 till distriktsmöte. Mötet hålls i år i Skellefteå med SK2AU (Skellefteå Radioamatörer) som värd.
Tid: 8 April kl 11.00.
Plats: Kanalskolans matsal, Bäckgatan 2 i Skellefteå.
Mer info på www.sk2au.org
Frågor: kontakta DL-2 Niklas Lind/SM2UVU tel 070-3246650 mail: niklas.lind(at)fallforsan.se

Väl mött : DL-2 SM2UVU / Nikke.

SK2HG Årsmöte 2017 avklarat

Den formella delen av årsmötet klubbades snabbt igenom med Yngve SM2YIP som erfaren ordförande.  I princip blev det omval på alla poster, så vi kunde snabbt övergå till frosseri i semlor, samtidigt som vi surrade radio och med ett halvt öga såg Luleå besegra Rögle.  Vi tackar de 15-talet medlemmar som deltog.

Styrelsen genom SM2OAN/micke

Dags för SK2HG Årsmöte 2017 den 28/2

semla

Traditionsenligt hålls Årsmötet på Fettisdagen den 28/2 kl 18.00 i klubblokalen på Rolfsbacken. Klubben bjuder i vanlig ordning på Semlor. Har du inte betalat in medlemsavgiften (150 kr) så gör gärna det till PG 43 23 30-9.

Välkommna

/styrelsen

R0 i Piteå nu ansluten till Repeatersystemet

PiteX
AMPRnet är nu framkopplat till Valsberget där R0 är placerad. Bosse SM2JQV  och Andreas SM2XFL tog en skotertur upp på berget och gjorde inställningar av IP-adresser mm. R0an har samma logik som övriga repeatrar i systemet vilket innebär att den har krav på subtone 107.2 Hz. Endast PTT krävs för att starta alla repeatrar på en gång. Det går att köra lokalt över R0 om man håller in DTMF 0 innan man trycker på PTT. Hoppas på fler bilder från Piteå.

sm2oan/micke