Kategoriarkiv: Repeatrar

R3:an och Centralutrustningen AMPRnet ansluten

R3:an på Seskarö är nu också ansluten direkt till AMPRnet. 5GHz länk är byggd från Haparanda Vattentorn till Seskarö, ett hopp på dryga 20 km. Tidigare i veckan flyttade Göran och Jag över repeatersystemets centralutrustning till AMPRnet anslutningen i Överkalix. /micke

Uppdatering av RU5 i Centrala Kalix

RU5an i Kalix har fått en liten uppfräschning. Den har nu motsvarande styrkort som de övriga repeatrarna haft i många år, så den låter nu precis som de andra. RU5an är också kopplad till Kalix linjen, så öppnar man med 1750Hz eller DTMF * så öppnar alla repeatrarna i vanlig ordning. Vill man köra bara RU5 så öppnar man med DTMF 7. En viktig NYHET är att jag också infört subtone squelch enligt IARUs rekommendationer. Så för att köra måste man programmera sin radio så att den sänder 107.2 Hz subtone. En fördel med subtone är att repeatern blir i princip okänslig för störningar. Jag kommer att införa det på Seskarö R3 också så vi slipper tjuvöppningarna därifrån, och på R6an som skall upp i Överkalix, Sedan så får vi se hur vi gör med de andra.

RU5an har mycket bra handstationstäckning i Kalix, hoppas ni kommer att ha nytta av den.

Någon hade tyckt att vårt maströr passade bra att sätta upp  länkantenner på så jag gjorde en liten förlängare så att 70 cm antennen inte skyms av länkantennerna

/micke

Raggdynan igen

Laila och jag promenerade upp idag i det fina vädret med matsäck och allt. Jag hade med mig lite reparerad utrustning och APRS-Radion som jag kopplade in där uppe. Denna gång hade jag också med mig VNAn så jag kunde mäta på Repeaterantennen, det såg inte så roligt ut. Reservantennen såg i alla fall bra ut APRSen är inkopplad på den dåliga antennen så nån riktigt fingervisning om räckvidden får vi nog inte ännu. Titta gärna på kartan här.

/micke

SK2HG anslutet till AMPRnet

sk2hg-routerEfter att i många år nyttjat Microbits internetanslutning är nu SK2HG anslutet till AMPRnet Amatörradions eget Internet med IP-adresser i det unika 44 nätet. Repeatarna R5, RU5, RF95 är också överflyttade. Målet är att i nästa steg få in övriga repeatrar i Kalixlinjen i samma nät, samt klubbarna i Kiruna och Gällivare. FRO-Kalix har också fått en egen anslutning.

Vi kör konsekvent med med Ubiquiti Edge Routers