RU12/392 DMR / D* Luleå

sk2dr-dmrSK2DR
D-star repeatern är nu (17-12-05) utbytt mot en ny Repeater, en Tait TB7100 med ett digital interface kallat MMDVM, samt en Raspberry Pi. Frekvensen är den samma som förrut 434.900 MHz med – 2 MHz skift, uteffekt till antenn ca 30W. MMDVM-kortet stödjer 4 digitala moder DMR, D-Star, Fusion och P25. Vi har aktiverat D-star och DMR. Repeatern lyssnar på bägge moderna i vila. Efter trafik i nån av moderna så lyssnar den bara på aktuell mod i 10 sekunder. Idag sänds talgrupp 8 och 2402 ut på DMR timeslot 2, På Timeslot 1 sänds TG92 (EU) och TG927 (Norden) ut. Meningen är att det skall vara ganska tyst på Timeslot 1 så att man som användare skall kunna  välja att trafikera andra dynamiska Talgrupper tex TG91 (World Wide) . Inget är statiskt utan vi kan efterhand justera vilka statiska talgrupper vi skall ha på repeatern. Eftersom DMR och D-star använder samma repeater så blir D-star upptagen då man kör DMR och tvärtom. Titta på kontrollpanelen sk2dr.amprnet.se där syns aktuell trafik på repeatern i realtid.

DMR funktionen är kopplad till det världsomfattande Brandmeister systemet, den har också en kontrollpanel här-> där man kan se bl.a. vilka talgrupper som är kopplade till Repeatern.

D-star funktion är som förrut kopplad till DSC systemet och ligger default till DSC010F, dvs. reflektorn för SM2 och SM3. Dess kontrollpanel syns här ->  Repeatern heter SK2DR B i D-star världen.

DMR repeatern är även via Talgrupp 8 kopplad till DMR-repeatrarna i Kalix, Seskarö samt den i Kiruna. Talgrupp 8 kan med fördel användas för lokaltrafik motsvarande ”Kalixlinjen” i den analoga världen.

Uppkopplingen till Internet sker via AMPRnet

Eftersom detta var nummer två av DMR repeatrar baserade på Tait  TB7100 så gick bygget och intrimning ganska enkelt.  Jag använde ett annat MMDVM-kort från repeater builder men det är i princip likvärdigt med det som används på SK2HG-2.

TYT_MD-380Intresset så här i början har varit glädjande stort, hoppas det håller i sig och fler skaffar sig en radio för DMR. Tytera MD-380 fungerar ypperligt. Dessa är väldigt billiga i storleksordningen 600-1000 kr beroende var man köper dem. Undertecknad kan skicka kodplugg för den som vill komma igång.

73 de micke/sm2oan

 

Nedan följer lite bilder från bygget

More technical information here =>

 

 

 

 

 

 

Signalstyrka mot mobilstation simulerad i Radio Mobile (klicka på bilden för större karta)

sink_uhf-50m-6

 

Som referens ligger informationen om D-star repeatern kvar nedan

D-star repeatern SK2DR-B finns på Sinksundsberget i Luleå. På samma QTH som den analoga R2 repeatern. Den ligger på 434.900 MHz (-2 MHz Skift), repeatern är uppkopplad default till DCS010 F modulen dvs Norrlandsmodulen. Uppkopplingen ske via AMPRnet.

Repeatern är en Motorola R100, Eg en analog repeater baserad på två st Mc-Micro. Utteffekt ca 20W. Man måste koppla in sig direkt inne i radiostationerna för att kunna få GMSK modemet att fungera bra, men det finns bra ritningar på hur man gör det tillgängliga på nätet. Man får då till ett spektrum från sändaren som är i det närmaste identiskt med en kommersiell ICOM station. Själva D-star delen är byggd av ett DVRPTR-v1 kort och ett Raspberry Pi kort , så det är en extremt billig lösning.

Det krävs en del inställningar i radion för att komma igång med D-star. Det krävs också att man registrerar sig och får en CCS-7 id för att komma ut på reflektorerna. För att prata lokalt över repeatern krävs ingen registrering. En D-star repeater har inte mycket egna finesser utan det hela bygger på reflektorerna. Allt man behöver veta om D-star finns som en nedladdningsbar pdf på webbsidan www.tekniksnack.se pdfen innehåller även instruktioner om hur man programmerar de flesta radiostationer.

På bilderna nedan syns D-star repeatern överst med dess Wacom duplexfilter precis nedanför.

DSC_1116bDSC_1114

lla-d-star