SK2DR-B D-star Luleå

D-star repeatern SK2DR-B finns på Sinksundsberget i Luleå. På samma QTH som den analoga R2 repeatern. Den ligger på 434.900 MHz (-2 MHz Skift), repeatern är uppkopplad default till DCS010 F modulen dvs Norrlandsmodulen. Uppkopplingen ske via AMPRnet.

Repeatern är en Motorola R100, Eg en analog repeater baserad på två st Mc-Micro. Utteffekt ca 20W. Man måste koppla in sig direkt inne i radiostationerna för att kunna få GMSK modemet att fungera bra, men det finns bra ritningar på hur man gör det tillgängliga på nätet. Man får då till ett spektrum från sändaren som är i det närmaste identiskt med en kommersiell ICOM station. Själva D-star delen är byggd av ett DVRPTR-v1 kort och ett Raspberry Pi kort , så det är en extremt billig lösning.

Det krävs en del inställningar i radion för att komma igång med D-star. Det krävs också att man registrerar sig och får en CCS-7 id för att komma ut på reflektorerna. För att prata lokalt över repeatern krävs ingen registrering. En D-star repeater har inte mycket egna finesser utan det hela bygger på reflektorerna. Allt man behöver veta om D-star finns som en nedladdningsbar pdf på webbsidan www.tekniksnack.se pdfen innehåller även instruktioner om hur man programmerar de flesta radiostationer.

På bilderna nedan syns D-star repeatern överst med dess Wacom duplexfilter precis nedanför.

DSC_1116bDSC_1114

lla-d-star